15 april 2021

ibl rekentool momenteel niet beschikbaar.

In week 7 van 2021 heeft HDN geconstateerd dat de IBL rekentool, sinds de eerste loonstrook over januari 2021, door een niet ingevuld veld op het UWV verzekeringsbericht van een beperkte groep klanten van diverse geldverstrekkers, een te laag toetsinkomen heeft afgegeven.

Ondanks de beperkte omvang van dit voorval, ook voor Argenta klanten, heeft HDN in overleg met IBL stakeholders besloten om de rekentool vanaf 23 februari vanaf 14.00 uur niet meer beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen met UWV verzekeringsbericht.

Als hypotheekadviseurs voor 23-02-2021 een hypotheekaanvraag met IBL hebben ingediend, wordt deze afgehandeld volgens het gebruikelijke proces.

De IBL rekentool blijft beschikbaar voor herberekeningen en voor IBL aanvragen met een UWV verzekeringsbericht met een uiterste datum van 23-02-2021. De feitelijke afhandeling van deze aanvragen vindt plaats volgens het acceptatiebeleid van de individuele geldverstrekker.

De komende periode zullen verbeteringen aan governance, processen en controls rond de IBL rekentool worden doorgevoerd. Zodra de betrouwbaarheid volgens de deelnemende geldverstrekkers en extern deskundigen op een goed niveau is, komt de IBL rekentool weer online.

Ga voor meer informatie en de laatste stand van zaken hierover naar de website van HDN.