26 april 2021

aflossingsvrij of aflossingsplicht?

Zo’n 78.000 Nederlandse huishoudens kunnen hun aflossingsvrije hypotheek na de looptijd niet opnieuw bekostigen. En moeten misschien wel hun huis verkopen. Dat blijkt uit een onderzoek van AFM.*

Toch sluiten steeds meer consumenten een aflossingsvrije hypotheek af. Zowel starters als doorstromers. De voordelen wegen blijkbaar genoeg af tegen de nadelen. Want een lagere maandlast en dus meer besteedbaar inkomen is op de korte termijn aantrekkelijk. Zeker voor jonge starters. Voor deze groep is het vaak lastig om een betaalbaar huis te vinden. En de huizenprijzen stijgen nog steeds. 

Een aflossingsvrij deel maakt de hoge hypotheek in ieder geval betaalbaar. Zeker nu de hypotheekrenteaftrek veel minder is door de lage rentestand. Voor starters is dat ook vaak een reden om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen. Want de stijgende huurprijzen wegen niet op tegen de toenemende waarde van het eigen huis. De mogelijke risico’s van de aflossingsvrije hypotheek kun je zo op verschillende manieren bekijken.

Leg ook alle voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek uit met rekenvoorbeelden. Dan ziet je klant goed waar hij echt aan toe is. Als je samen deze plussen en minnen hebt afgewogen dan is een aflossingsvrije hypotheek een prima keuze.

Er is niets mis met een aflossingsvrije hypotheek. Als het maar past bij de klantsituatie.” Rob Timmermans (hypotheekspecialist en trainer van Impact Groep)

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een aflossingvrije hypotheek? Dat kan. In de webinar ‘aflossingsvrij of aflossingsplicht?’ vertelt Rob Timmermans je alles over de:

  • redenen waarom steeds meer aflossingsvrije hypotheken worden geadviseerd en afgesloten
  • do’s and don’ts in het advies over aflossingsvrije hypotheken
  • verantwoordelijkheden van de adviseur bij het in kaart brengen van de risico’s bij aflossingsvrije hypotheken
  • voorbeelden bij de (vergrote) leencapaciteit bij een aflossingsvrije hypotheek
  • aflossingsvrije hypotheken vergeleken met huren bij het ‘lang leven’ risico
  • vastlegging en dossiervorming bij aflossingsvrije hypotheken

 

Interesse?

De webinar 'aflossingsvrij of aflossingplicht?' is op woensdag 21 april (11.00-12.00 uur) tijdens de VKG Hypotheek Vierdaagse.

Meld je aan via jouw VKG account.

 

over Rob Timmermans.

Rob Timmermans is directeur van de Impact Groep. Impact Groep bestaat uit de opleidingstak (Impact Opleidingen & Training), het exameninstituut (Impact Examens) en het kenniscentrum (Impact Kennis).

Rob heeft ruim 30 jaar (praktijk)ervaring in de financiële branche. De kracht van Rob is het begrijpelijk en praktisch maken van lastige onderwerpen volgens de laatste wet- en regelgeving.

 

* Bron: AFM document ’Financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek